Prezentare
Pianista Verona Maier şi invitaţii săi, clarinetista Ioana Tomescu şi violoncelista Alexandra Căplescu, continuă seria de concerte-conferinţă cu titlul „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”.
Tema serii, „Culorile mereu vii și proaspete ale sunetelor”, este un prilej pentru lectorul serii de a vorbi despre ceea ce face şi iubeşte dintotdeauna: muzica de cameră. Tărâmul necuprins al acesteia este școala comunicării, școala ascultării respectuoase a celuilalt, școala reacției adecvate și a echilibrării sinelui prin ceilalți. Muzicienii descoperă în fiecare clipă glasurile care ”rostesc” povestea muzicală și oferă împreună bucuria acestor descoperiri fiecăruia dintre cei care li se află în preajmă, unindu-și priceperea, puterea și emoțiile, sporind, pentru ei înșiși, dar mai ales pentru ceilalți, energia multicoloră a lumii.
În preambulul concertului, un muzeograf de la Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) va prezenta un obiect de patrimoniu.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile și se face numai pe bază de rezervare, scriind la kitharalogos@gmail.com. Toate concertele proiectului vor fi difuzate live, online pe Pagina Youtube a asociației Kitharalogos
Biografie
VERONA MAIER
Verona Maier începe studiul pianului la vârsta de şase ani, la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice nr. 2 din Bucureşti, iar din 1975 devine elevă a Liceului de Artă „George Enescu”, pe care îl absolvă în 1980, având ca profesori pe Maria Spirescu, Maria Zaharescu și Angela Marbé. În vara aceluiaşi an este admisă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde îşi încheie studiile la clasa de pian a profesoarelor Ioana Minei şi Ana Pittiş. În 1983 este deţinătoarea unei burse de studii din partea Guvernului francez pentru cursurile de pian ale Academiei de Vară de la Nisa. Este doctor în muzică şi, din 1990, cadru didactic la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, fiind în prezent profesor de muzică de cameră și prorector al instituției.
Desfăşoară o bogată activitate artistică, materializată în recitaluri, concerte şi cursuri de măiestrie ( în România, Italia, Elveţia, Franţa, Ungaria, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Polonia, Suedia, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Norvegia, Israel, Iran, Macedonia) şi participă la Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul Internaţional al Muzicii Noi” şi Festivalul Artelor (Bucureşti), Festivalurile Internaţionale de la Palencia şi Santander (Spania), Festivalul „Festum Musicae” (Iaşi), Festivalul de Artă Medievală (Sighişoara), „Zilele Muzicii Româno-Americane” (Constanţa), Festivalul filmului elveţian (Bucureşti), Festivalul de Teatru Atelier (Sfântu Gheorghe), Festivalul „Max Deutsch” (Paris), Langvad Chamber Music Jamboree (Danemarca). A fost invitată, ca membru sau președinte, în jurii de concursuri muzicale cu participare națională și internațională.