Concert-Conferință 5

Codul lui Bach

Palatul Șuțu, 4 octombrie, ora 19

Prezentare

Marţi, 4 octombrie, ora 19, la Palatul Suţu, începe seria de toamnă a concertelor-conferinţă din cadrul proiectului „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia ACCUMM, co-finanţat de AFCN. Invitatul celui de-al cincilea concert este organistul Bisericii Negre din Braşov, Steffen Schlandt, care va face de la clavecin o introducere în Barocul muzical german, lumea sonoră a afectelor şi a retoricii, cu exemple din lucrările celui mai important compozitor al vremii, Johann Sebastian Bach. Codul lui Bach ne oferă indicii pentru înţelegerea modului în care cantorul de la Leipzig a compus lucrări precum „Mätthaus-Passion” sau „Clavecinul bine temperat”, sub umbrela unei estetici muzicale intitulate „Musica Poetica”, ale cărei baze au fost puse de scrierile pastorului Martin Luther.
În preambulul concertului, un muzeograf de la Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) va prezenta un obiect de patrimoniu.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile și se face numai pe bază de rezervare, scriind la kitharalogos@gmail.com. Toate concertele proiectului vor fi difuzate live, online pe Pagina Youtube a asociației Kitharalogos

Biografie

STEFFEN SCHLANDT

Steffen Markus Schlandt a urmat o carieră muzicală de execepție, fiind cunoscut pe plan internațional pentru concertele susținute la orgă. După ce a absolvit liceul german „Johannes Honterus” din Brașov, Steffen Schlandt a fost admis la Academia de muzică “Gh. Dima” din Cluj, la clasa de orgă a conf. univ. Ursula Philippi. A studiat apoi în Germania ca bursier D.A.A.D. (bursă acordată de Institutul German pentru relații externe) și a serviciului „Diakonisches Werk”, la Facultatea de Muzică din Trossingen, unde a aprofundat muzica bisericească cu Prof. Christoph Bossert, iar la Würzburg s-a specializat în dirijatul coral și de orchestră. Între anii 2001-2004 a fost corepetitorul societătii „Bach” din Würzburg.

Din anul 2004 este dirijorul corului „Bach” și organist la „Biserica Neagră”. În acelasi timp colaborează cu Facultatea de Muzică Brașov ca profesor asociat, predând disciplinele de citire de partituri, muzică de cameră și orchestră.

Ca organist a concertat în numeroase țări din Europa: Germania, Franța, Elveția, Suedia, Italia, Croația, Ungaria, precum și în țară. În anul 2013 a fost invitat de catre ICR să susțină mai multe concerte în Israel. Muzicianul este inițiatorul Festivalului de muzică sacră „Diletto musicale” din Prejmer și din anul 2004 coordonează și Festivalul „Musica Coronensis”, festival dedicat muzicii brașovene. În anul 2010 a fondat festivalul „Musica Barcensis”.

Este membru în comisia de orgă a Bisericii Evanghelice C.A., care se implică în conservarea și păstrarea patrimoniului organistic din România. Astfel a participat la restaurarea mai multor instrumente istorice precum orga Carl Hesse (Biserica Neagră), orga Carl August Buchholz (Biserica Neagră), orga din Rupea și Hamba și a asistat la proiectele pentru orgile Johann Prause din Feldioara și Hărman și orgile Johann Thois din Râșnov și Hălchiu.

În paralel și în completarea pregătirii sale, Steffen Markus Schlandt a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj cu teza „Muzica de orgă din Brașov și Țara Bârsei”. În anul 2013 a absolvit programul post-doctoral MIDAS al Universității Naționale de Muzică București cu lucrarea „Arhiva muzicală a Bisericii Negre”. Pentru această lucrare a obținut în anul 2014 premiul fundației „Siebenbürgisch-sächsische Stiftung” din München.

Sponsori & Parteneri

Organizator

Parteneri principali

Parteneri media

Cu sprijinul