Concert-Conferință 8

Sursele de inspiraţie şi imaginarul muzicii clasice

Palatul Șuțu, 9 noiembrie, ora 19

Prezentare

Compozitorul şi muzicologul Dan Dediu este cel care scrie pagina finală a seriei „Muzică pe pâine – despre frumuseţea muzicii clasice”, cu o prezentare intitulată „Sursele de inspiraţie şi imaginarul muzicii clasice”. Cu exemplificări diverse de la pian, acesta va realiza un periplu prin diversele surse de inspirație ale muzicii clasice, de la cele naturale la cele culturale, discutînd teme precum muzica absolută și muzica programatică, modernismul și inspirația din științele exacte. În preambulul concertului, un muzeograf de la Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) va prezenta un obiect de patrimoniu.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile și se face numai pe bază de rezervare, scriind la kitharalogos@gmail.com. Toate concertele proiectului vor fi difuzate live, online pe Pagina Youtube a asociației Kitharalogos

Biografie

DAN DEDIU

Dan Dediu (*1967, Brăila) a studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. Diverse burse de creaţie sau cercetare (Herder şi Alban Berg – Viena, Ircam – Paris, New Europe College – Bucureşti, Colegiul de ştiinţe – Berlin, Villa Concordia – Bamberg) au avut un rol hotărâtor în evoluţia sa componistică. A compus peste 170 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii şi alte piese pentru orchestră (Narcotic Spaces, Ornements, Studii- Motto, Spaima, Frenesia, Mantrana, Grana, Verva, Atlantis, Elegia minacciosa, Levante), 10 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, violoncel, dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel și orchestră, triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră), 7 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, muzică electronică, patru opere (Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută) și o ConcertOperă (Wagner Under).

Laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie (Viena, Dresda,  Paris,  Berlin,  Ludwigshafen, 10  premii  ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu), Dan Dediu este publicat de Editura Muzicală și Peermusic (Hamburg-New York). Lucrările sale au apărut pe CD-uri în România (Casa Radio, Editura Muzicală), Germania (Pro Viva, Cavalli Records, Neos, Klanglogo), Australia (Move Records), Olanda (NM Extra), De asemenea, a publicat două monografii (despre Ludovic Feldman şi Dan Constantinescu – aceasta din urmă împreună cu Valentina Sandu-Dediu), un volum de eseuri (Radicalizare şi guerrilla), un ghid de compoziție (Cei 9i. Posibil ghid de compoziție muzicală după metoda ficționalistă), precum şi studii, articole şi conferinţe. Între 2003 şi 2006 a realizat pentru TVR 88 de episoade din serialul de iniţiere muzicală „Aventura sunetelor”, pentru care a primit premiul ATF pe anul 2004, şi 12 episoade din serialul „Muzici dintr-o expoziţie” (2008-2009). Este Ofiţer al Ordinului „Pentru Învăţământ” (2004), Cavaler (2008) și Ofițer (2014) al Ordinului „Meritul Cultural”. A coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (ediţiile 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-19) şi festivalul Profil (ediţiile 2004 şi 2006). Dan Dediu este profesor de compoziţie, a fost şeful catedrei de compoziţie din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, este directorul artistic al ansamblului Profil, iar între 2008-2016 a fost rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași și al Universității din Craiova.

Sponsori & Parteneri

Organizator

Parteneri principali

Parteneri media

Cu sprijinul